BASIN BÜLTEN LİSTESİ

Kayıt No: 57
Kayıt Tarihi: 22-01-2021

TÜRK BARTER – ENDONEZYA İŞ BİRLİĞİ

TÜRK BARTER – ENDONEZYA İŞ BİRLİĞİ

                                                                                                       


Endonezya Büyükelçisi Dr. Lalu Muhammed İqbal Ticaret Heyeti İle Birlikte Türk Barter Genel Merkezinde Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek’i Ziyaret Etti

Türkiye’de Barter sisteminin kurucusu olan Türk Barter International Dünya Barter Birliğindeki Etkinliğini de kullanarak İslam Ülkelerine ve Komşu Ülkeler de Barter Endüstrisinin kurulmasını geliştirilmesini ve kullanılmasını desteklemektedir.

Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek ile Endonezya Büyükelçisi Dr. Lalu Muhammed İqbal, Türk Barter’ın genel merkezinde bir araya gelerek, ekonomik ve sosyal birlikteliğin bir aidiyet duygusu içerisinde kalkınma ve büyümesi için görüşme sağladı. Yaptığı pek çok işbirliğine bir yenisini daha eklemeye hazırlanan Türk Barter, barter sisteminin fayda alanını genişletmeye devam ediyor. Barter sisteminin üretime ve satışa dönük potansiyelini arttırma alternatiflerinin konuşulduğu toplantıda, Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek “Türk Barter 27 yıldır Barter sektörünün Türkiye’ye kazandırılması ve doğru bir şekilde uygulamasıyla, Türk ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Barter sisteminin doğru temeller üzerinde işleyişini sağlamak ve ülkeler arasındaki ticaretin de gelişmesinde bu sağlam temellerin kurulmasının önemini bir kez daha vurguladı. Yaşanan küresel daralmalar Barter sistemiyle hızla rahatlayacaktır. Birleşen Avrupa pazarının dünya konjonktüründen etkilenmemesi için Barter’ın önemi çok büyüktür. Türk Barter başarılarını doğru hedef ve doğru iş birlikleri ile sağlamakta ve Türk Ekonomisinin önünü açmak, yatırımlarını güçlendirmek amacıyla finansmandan üretime, ödemeden satışa kadar her alanda Barter sistemi ile çalışmaktadır.” dedi.

Endonezya Büyükelçisi Dr. Lalu Muhammed İqbal “Endonezya’da barter sistemi bilinmemekte ve yeterince kullanılmamaktadır. Gelen talepler doğrultusunda Türkiye’de barter sistemini araştırdık ve Türk Barter’ı sektörde öncü olduğunu öğrendik bu vesileyle ticaret heyeti ile birlikte doğru bilgilenmek ve iş birliği fırsatlarını öğrenmek için Türk Barter’ı ziyaret ettik. Ziyaretten son derece memnun kaldık. Barter sistemi Endonezya’da da kurulursa Türkiye ve Endonezya arasında ticari hacmin daha büyük miktarlara ulaşacağına inanıyorum. Çin’de olan her şey Endonezya’da da üretilmektedir. İki ülke arasındaki dostluk bağlarının kuvvetli olduğu da düşünülürse iş birliği potansiyeli daha büyük miktarlara ulaşacaktır. Türk Barter Endonezya da ki barter faaliyetleri ile ilgili her konuda bizi destekleyeceğini ifade etmesi bizleri çok memnun etmiştir. Görüşmeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirip sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Alternatif Ticaret ve Finans modeli Barter sistemi dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır. Uluslararası Barter Birliği IRTA’nın dünyadaki diğer ülkelerde Barter sisteminin kurulması için örnek model olarak tavsiye ettiği Türk Barter International A.Ş ile uzak doğuda Barter faaliyetlerini Türk Barter ile birlikte büyütmek isteyen Endonezya Büyükelçiliği ile işbirliği anlaşması yapabileceklerini ifade etti.

Türkiye-Endonezya Arası Ticari İlişkiler

Başlıca İhracat Ürünlerimiz: Tütün mamulleri, buğday unu, bor mineralleri, halı-kilim, mermer, bazı makinalar.

Başlıca İthalat Ürünlerimiz: Sentetik iplik, sentetik dokuma kumaş, doğal kauçuk, palm yağı, kâğıt ve kâğıt hamuru, ayakkabı.

Türkiye’nin Endonezya’ya ihracatı son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama %8 artmıştır. İhracatımızın en yüksek olduğu sektör, son 5 yıllık dönemde yıllık ortalama %9 büyüme kaydederek 43 milyon dolar ihracat büyüklüğüne ulaşan makine ve mekanik parçalar olmuştur.

İhracat büyüklüğünün en yüksek olduğu ikinci sektör ise son 5 yılda yıllık ortalama %25 büyüme kaydeden ve ihracat büyüklüğü 38 milyon dolara ulaşan inorganik kimyasallar olmuştur.

Tütün ve tütün mamulleri en çok ihracatını yaptığımız üçüncü sektör olmakla beraber son 3 yıl içerisinde ihracat büyüklüğünü yaklaşık ikiye katlamıştır.

Halı ihracatımız ise son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama %40’lık büyüme oranı ile ihracatımızın en yüksek olduğu 4. sektör olmuştur. İmalat sanayi ekonomide giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Belli başlı sanayi sektörleri arasında tekstil, kağıt, motorlu araçlar, demir-çelik, alüminyum, petrol rafinerileri, petrokimyasallar, çimento ve yüksek teknoloji sanayileri yer almaktadır.

 Buğday unu, zeytinyağı, zeytin, domates salçası, kuru ve sert kabuklu meyveler, tütün, yaş meyve ve sebze gibi tarım ürünlerinin yanı sıra sanayi ürünleri içerisinde demir çelik ürünleri, değirmen makineleri, gıda işleme, paketleme makine ve ekipmanları, tekstil makineleri, ağaç işleme makineleri, inşaat malzemeleri, mermer, halı ve savunma sanayi ürünleri için Endonezya potansiyel bir pazardır.

Türkiye’nin Endonezya’dan yaptığı ithalat son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama %7 küçülmüştür. Türkiye’nin en çok ithal ettiği ürün suni elyaflar olmuştur. Ülkemize Endonezya’dan en çok ithal edilen diğer ürünler ise sırasıyla kauçuk ve mamülleri, kağıt ve elektrikli cihazlar olmuştur.